Ma a Hold, elhagyva a Plútót, a Marssal kerül együttállásba, még mindig a Bak jegyében, a Szaturnusz uralma alatt.
Folytatva a tegnapi ismerkedést a görög mitológiai szereplőkkel,  melynek célja, hogy közelebb kerüljünk e szimbólumok jelentéstartamához, nézzük, kicsoda is Mars, azaz Árész?
Zeusz és Héra fia, gyönyörű testű, ám zabolátlan, erőszakos , agresszív jellemű isten, aki a harcot a harc kedvéért szereti, és ebben nem számít neki a törvény, a jog. A rend egy vonatkozásban érdeke: amennyiben arra vonatkozik, hogy a halottak haljanak meg. Ezért, amikor Hadész Sziszüphosz fogságába kerül és a csatamezőn még a lefejezett vagy felnégyelt holtak sem halnak meg, akkor Árész – érdekből – kiszabadítja Hadészt. Csak akkor segít, ha erőszak, harc, áldozatok járnak vele.
A csatamezőn kívül a nemek harca is erősen vonzza, vad férfiassága és heves vére számtalan gyermek nemzésére ösztönzi, akik természetesen mind harcosok lesznek.
Hogy ezen a képen egy kicsit szelídítsünk, gondoljunk arra, hogy Árésznak a cél nélküli, mindenen átütő, akadályt nem ismerő aktivitása, lendülete nélkül nem hajtanának a magok, a rügyek, nem lenne tavasz, és nem kezdenénk el soha semmit. :)
Mert egyben ő képviseli a bátorságot, az akaraterőt, a tetterőt. Ő a spiritusz a lelkünkben, neki köszönhetően kezdjük el és tesszük a dolgunkat.
Most, amikor a Bak jegyében jár a Mars/Árész, különösen alkalmas az idő a "nemszeretem" dolgok vagy unalmas, kitartást igénylő teendők intézéséhez. A ma hozzá csatlakozó Hold fokozza ilyen irányú igényünket, hiszen érzelmi témává teszi a „meg kell tennem” feladatokat. Persze, lehet ezt úgy is megélni, hogy háborgok és másokkal kötözködöm. És lehet úgy is, hogy nekilátok és teszem a dolgom.
Utóbbi előre visz, hajrá!
Márton Ibolya – www.tudathang.hu - tudathang@gmail.com