Bekerült a köztudatba a tízmilliószoros napok fogalma. Számos portál, írás foglalkozik a témával, és többnyire azt az üzenetet küldik szét, hogy ilyenkor, amilyen a holnapi nap is (november 13.), minden pozitív és negatív cselekedeted ilyen sokszorosan hat vissza rád. Emlegetik a vonzás  törvényét is sokan. Nézzünk kicsit mögé ennek.
Mindennel, amit gondolunk, mondunk vagy cselekszünk, magokat ültetünk, amelyek egyszer szárba szökkennek. Minden nap, minden pillanatában. Okaivá válnak későbbi okozatoknak. Amikor testtel, beszéddel, tudattal a magokat elhintjük, akkor benyomásokat ültetünk: nemcsak kifelé, hanem a saját tudatunkban is. Tehát törvényszerűen mi magunk is meg fogjuk tapasztalni azt a minőséget, amelyet létrehoztunk. Nem bevonzzuk azt, hanem törvényszerűen létrehoztuk. Ha szenvedést okozunk, szenvedést fogunk mi magunk is tapasztalni, ha boldogságot, örömet, elégedettséget adtunk, akkor mi is ezt fogjuk megélni.
És mit tehetnénk, hogy kellemes dolgokat tapasztalhassunk és elkerülhessük a fájdalmasakat? Buddhának 10 tanácsa van azok számára, akik felismerték ennek fontosságát. Vonatkozik a testre: amikor ölünk, lopunk vagy szexuálisan ártunk, a beszéd szintjére, amikor hazudunk, rágalmazunk, bántóan vagy értelmetlenül beszélünk, és a tudat szintjére, amikor kapzsik vagyunk, rosszindulatúak vagy téves nézetekkel bírunk. Ezeket elkerülve, elkerülhetjük a fájdalmas élményeket is. És ha ezekkel ellentétesen működünk, akkor természetesen jó dolgokat fogunk élni. Lenyűgözően egyszerű a karma törvénye, megbízható és mindig következetesen igaz. :)
Hogy a tízmilliószoros napok mért tízmilliószorosak, arról sok helyen lehet informálódni.
Inkább arra hívnám fel a figyelmed, hogy holnap, amint azt a Hold és a Merkúr kvadrátja mutatja, kicsit erőfeszítést kell tenni, hogy a beszéd szintjén a helyes utat járhasd. Tedd meg ezt az erőfeszítést: ha már beszélsz, az legyen igaz, hasznos, jóindulatú és értelmes.
És persze minden napod legyen ilyen, ne csak a kitüntetettek! :)
Márton Ibolya - www.tudathang.hu - tudathang@gmail.com