A mai napon (nov. 25.) a Bakban járó Plútóval kerül együttállásba a Hold. Ismerkedjünk kicsit mitológiai szerepükkel, hogy jobban megérthessük az általuk  jelképezett minőségeket.
Plútó (jelentése: a gazdag) a köznapi neve Hadésznak, a görög mitológia egyik istenének, aki annyira félelmetes volt, hogy még nevén nevezni sem merték. Hadész a bátyja Zeusznak (Jupiter), testvérük még Poszeidón (Neptunusz). Apjuk Kronosz (Szaturnusz), akit Zeusz győz le és fogságából kiszabadítja bátyját is. Azonban, bár Hadész a legidősebb testvér, nem őt választják vezetőnek, hanem az energikus Zeuszt, amiért örök féltékenység gyötri  Hadészt. A három testvér felosztja egymás között a birodalmat: Zeusz uralkodik az égben, Poszeidón a tengereken, Hadész pedig az alvilág ura lesz. Láthatatlanná tevő süvege van, ami jól illik hozzá, az árnyak sötét birodalmának, egyben a tudatalatti sötét, ismeretlen területének urához.
Hadész beleszeret Koréba, Demeter lányába, és mivel nem kapja meg mindjárt, elrabolja. Demeter rettenetesen szenved fájdalmában és hogy visszakapja, megtiltja a növényeknek, hogy nőjenek, termést érleljenek. Végül a kompromisszumos megoldás az lesz, hogy a lány az év első harmadában Perszephoné néven az alvilág királynőjeként él Hadésszal, a többi időt pedig anyjával tölti a Földön Koré néven.
Demeter is, Koré is a Hold egy-egy jelképe. E történet miatt ismerték meg az emberek az éhséget és a halált, ugyanakkor az átalakulás és újjászületés elvét is: a világosságba való felemelkedés előtt le kell merülni a sötétség birodalmába.
Ma tehát ennek a két princípiumnak együttes hatását érezhetjük: a hatalomvágytól, féltékenységtől, elégedetlenségtől  fűtött ura az alvilágnak együtt van feleségével, aki lehetővé teszi a megértést, az elfogadást, és képes a rosszat jóvá, az elviselhetetlent elviselhetővé, a megszűnést létezővé alakítani.
Érzelmi, lelki életünk gátjaitól, gátlásaitól, béklyóitól szabadulhatunk ezen a napon, mégpedig megértéssel, felfényesítéssel és nem elfordulással, kitagadással. Nagy lehetőségünk van erre, hiszen a Plútóval és így a Holddal is kvadrát fényszögben álló Uránusz tartósan, hosszú ideje segíti a rálátásunkat lelki mélységeinkre.
Felismerésekben és megkönnyebbülésekben gazdag napot kívánok!
Márton Ibolya – www.tudathang.hu – tudathang@gmail.com